2018
Rijnsburg

De Bloem

In 2018 is 6000 m² multifunctioneel dak met onder andere intensieve vegetatie in combinatie met berijdbare verharding aangelegd.
De Bloem
Jaar van realisatie: 2018
Plaats: Rijnsburg
Opdrachtgever: De Raad Bouw BV
Realisatie: Floranova
Oppervlakte: 6000 m²

Op de locatie van de Bloem werd in 1914 door een paar kwekers Bloemenveiling Flora (later Royal Flora Holland, de grootste bloemenveiling ter wereld) gestart. Toen de locatie in Rijnsburg te klein werd voor de bloemenveiling werd na enkele jaren verhuur besloten om er woningen te realiseren. Het resultaat is ‘De Bloem’: een bijzonder complex van woningen en appartementen dat niet alleen in naam maar ook in uitvoering terugblikt naar de geschiedenis van de locatie.

Een belangrijk onderdeel van het werk was de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. Een uitdaging, want het dak van de garage vormt ook een hofje voor de bewoners van De Bloem. Een multifunctioneel dak dus, dat niet alleen groen huist, maar ook begaanbaar is voor bewoners en bezoekers: te voet, op de fiets én in (grote) voertuigen. Gelukkig kunnen de drukbestendige drainagesystemen van Nophadrain die hoge belasting makkelijk aan.

Multifunctioneel dak
Omdat het dak voor verschillende doeleinden gebruikt wordt, dient daarmee met de dakbedekking natuurlijk rekening gehouden te worden. ‘Er zijn dan ook verschillende, door Nophadrain ontwikkelde en op maat gemaakte drainagesystemen aangelegd. Simpel uitgelegd, ligt er een “normaal” type om overheen te lopen, en een speciaal type dat ook de druk van zwaar transport aan kan. Dat ligt onder de rijbaan en de parkeerplekken. Behalve normale personenauto’s moeten ambulances, brandweerwagens en dergelijke hier natuurlijk ook kunnen komen. De stabiliteit van dergelijke (drainage)systemen, met name bij parkeerdaksystemen zoals bij De Bloem, zijn uiterst belangrijk.

De kracht van het systeem
Voor het berijdbare dak van de ondergrondse parkeergarage van de Bloem werd er uiteindelijk gekozen voor Nophadrains ND TSF-100 Glij- en Beschermfolie, met daarop het robuuste ND 620hd Drainagesysteem. Daar ligt de kracht van het parkeerdaksysteem – letterlijk. Het drukstabiele ND 620 Drainagesysteem (bij personenwagens) of het ND 620hd Drainagesysteem (bij nood- en hulpdiensten en vrachtverkeer) voorkomt de opbouw van waterdruk tegen het dakbedekkingssysteem, en beschermt in combinatie met de glij- en beschermfolie het dak tegen de optredende statische en dynamische verkeerslasten. De kracht, tot een druk van 1.200 kPa, danken de noppen in het ND 620hd Drainagesysteem aan het materiaal, het zogenaamde HIPS (high impact polysterene), en hun vorm, dat het gewicht gelijk verdeelt.

Voor de groene zones is er gebruik gemaakt van het ND 4+1 Drainagesysteem. Dat er aan aaneensluitend gemaakt wordt van verschillende typen systemen, is overigens geen probleem. De verschillende ND Drainagesystemen zijn goed op elkaar afgestemd.

Afbeeldingen project

Plan een adviesgesprek

Benieuwd naar de mogelijkheden van onze innovatieve Nophadrain-oplossingen voor uw project? Wacht niet langer en maak vandaag nog een afspraak met één van onze experts!

Generic filters
Exact matches only
Filter by Product categorieën
Verkeersdaken
Groendaken
Waterretentie
Solardaken
Controleputten
Dakrand-/ kantopsluitingsprofiel
Erosiebescherming
Filterlaag
Filter- en drainagelaag
Groendak pakketten
Scheiding-, bescherm- en glijlaag
Sedumcassettes
Vegetatielaag
Vegetatiedragende laag
Verticale bescherm-en drainagelaag
Waterbufferings- en waterretentielaag
Wortelwerende laag
Generic filters
Exact matches only
Filter by Product categorieën
Verkeersdaken
Groendaken
Waterretentie
Solardaken
Controleputten
Dakrand-/ kantopsluitingsprofiel
Erosiebescherming
Filterlaag
Filter- en drainagelaag
Groendak pakketten
Scheiding-, bescherm- en glijlaag
Sedumcassettes
Vegetatielaag
Vegetatiedragende laag
Verticale bescherm-en drainagelaag
Waterbufferings- en waterretentielaag
Wortelwerende laag
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.